8 Kasım 2009 Pazar

Sen Seç, Cengiz Han'ın Torunları Pişirsin...

Özellikle son yıllarda Uzakdoğu mutfağı çok popüler olmaya başladı. Biliyorsunuz bir dönem İstanbul’da irili ufaklı Sushi restoranları her köşe başındaydı neredeyse… Hoş, hâlâ daha bir çok alışveriş merkezinde, birçok semtte sushi restoranları var. Aslında sushi bizim damak tadımıza uygun bir lezzet değil, yemek kültürümüze çok uzak bir tat ama yine de enteresan bir şekilde tuttu. Sanırım insanımız biraz sıkıldı kebaptan, lahmacundan ve hatta hamburgerden…


Uzakdoğu mutfağı bize belki pek uygun bir mutfak değil ama Orta Asya’dan gelmiş bir millet olarak Moğol yemek kültürü sanırım bize daha çok hitap ediyor. Geçen gün Suadiye’de “Go Mongo” adlı, bugünlerde bir hayli popüler olmaya başlayan bir restorana gittim. “Go Mongo” bir Moğol barbekü restoranı… Hafta içi olmasına rağmen bütün masalar rezerveydi. Neredeyse geri dönecektim ama şansım varmış.

Masanıza boş bir kâse getiriyorlar, kâsenizi alıp açık büfeye geçiyorsunuz. Ama bu açık büfe o bildiklerinize benzemiyor. Burada herşey çiğ. Et ksımında kırmızıdan beyaza, sebze kısmında lahanadan brokoliye hatta ananasa (et ile birlikte çok güzel tat veriyor), sos kısmında acıda tatlıya her çeşit alternatif var. Siz bu açık büfeden istediğiniz şeyleri kâsenize dolduruyorsunuz. En sonunda soslarınızı ekliyorsunuz ve barbekü başındaki aşçılara teslim ediyorsunuz. Onlar da sizden aldıkları bu karışımı yaklaşık 400 derece sıcaklığa ulaşmış büyük bir sac tava üzerine döküp pişirmeye başlıyorlar. Aşçının elinde 2 tane uzun ve orta kalınlıkta kılıç benzeri sopala bulunuyor, bunlarla pişiriyorlar yemeğinizi… Sıcaklık yüksek olduğu için 6-7 dakikada yemeğiniz hazır oluyor. Aslında yemeğinizi siz hazırlıyorsunuz onlar sadece pişiriyor. Tamamen kendi damak zevkinize göre…

Moğollar savaşçı bir toplum. Askerler mola verdiklerinde, yemek yiyecekleri zaman çiğ et ve sebzeleri , yaktıkları ateşin üzerinde ellerindeki kalkanları ters çevirerek ve kılıçları yardımıyla da karıştırarak pişirirlermiş. Bugün kalkanların yerini o büyük sac tavalar, kılıçların yerini de uzun büyük tahta çubuklar almış.

Sonuç olarak ben hem “Go Mongo”yu hem servis şeklini hem de Moğol barbeküsünü beğendim. Kendi zevkime göre hazırladığım yemek gayet güzeldi. Fiyatlar derseniz eh biraz yüksek tabi. Özellikle içecekler çok hatta aşırı pahalı bence. En ucuz şey su, o da maşallah zemzem mi içtik belli değil… Ama yine de özel ve güzel günlerde, değişiklik istediğiniz zamanlarda gidilebilir. En azından bir defa bile olsa denemenizi tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder