15 Kasım 2009 Pazar

İSKENDER AŞKI


İskender Kebap'la çocukluğumda tanışmıştım. Ailemdeki herkes İskender'i severdi. Özellikle de babam... Zaten kökenimiz Siirt'e dayandığı için o yörenin et ve et yemeklerine olan sevdası bizim de genlerimize yoğun bilr şekilde geçmiş durumda.

Ben çok küçük yaşlardayken İskender yemek için Aksaray'ın arka sokaklarında bir lokantaya giderdik. Babam bizi hep oraya götürürdü.Uzun yıllar gittit oraya... Adını falan hatırlayamıyorum. Hafızamdan silinmiş. Yerini deseniz belki onu da bulamam çünkü yıllar oldu. Belki de kapanmıştır.

Hayatımın ileriki dönemlerinde de birçok yerde İskender yedim elbet. Ama bundan yaklaşık 10 sene önce Taksim'de istiklal Caddesi'nin girişindeki Bursa Kebapçısı'nı keşfettikten sonra başka hiçbiryerde yeni bir arayışa girmedim. Bana göre İstanbul'un hatta belki Türkiye'nin İskender'i en iyi yapan lokantası burası. En büyük özelliği eti bol. Hem yaprak döner koyuyorlar hem küçük ve ince dilimli dana ati parçaları. Etleri az koyup altını bol pideyle doldurmuyorlar. Genelde birçok lokanta böyle yapar ve bu lezzetten anlamayana "yedirir". Bursa Kebapçısı'ndaki İSkender'in diğer bir özelliği ise yine birçok lokantanın bilerek ya da bilmeyerek yaptığı hataya düşmemesi; o da İskender'in üstüne salçalı su koymamaları. Onun yerine hakiki domatesten yaptıkları sosu gezdiriyorlar bu güzel kebabın üzerine...Etler her zaman kıvamında pişiyor. Yıllardır standardı hiç bozmadılar. Mekan salaş...1956'dan beri açık. 10 yıldır ne dekorasyonda ne de lezzet de hiçbir değişiklik yok. Lezzet mükemmel. Etin, tereyağının, yoğurdun, pidenin, domates sosunun muhteşem uyumunu damağınızda hissedebiliyorsunuz. İskender genelde ağır bir yemek olarak bilinir. BAzı yerlerde yediğiniz İskender hakikaten de ağırdır. Malzemeden kısıldığı için bol tereyağı, bol pide koyarlar.Etin kalitesi de iyi olmazsa (ki genelde olmaz) o zaman gerçekten ağır ve yedikten sonra rahatsızlık veren, şişkinlik yapan sözde bir İskender yersiniz. Ama Bursa Kebapçısı'nda yediğiniz İskender yediğim en güzel İskender olmasının yanında en hafifi de aynı zamanda.

Uzun süre İskender'in fiyatı 11 TL idi. Son aylarda et fiyatlarına gelen zam buradaki fiyatlara da bir miktar yansımış ve bir porsiyonun fiyatı 13 TL olmuş. Ama malzemede de hiçbir azalma yok. İskender'in yanında arzu ederseniz turşuyla servisedilen mevsim salatası yiyebilirsiniz. Söylediğim gibi Bursa Kebapçısı İstiklal Caddesi'ne girerken hemen solda, Fransız Kültür Merkezi'nin karşısında. Meraklılarına tavsiyemdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder